CURRENT MOON

Friday, April 16, 2010

Flecks of Blue или Парченца синьо *(^_^)*

(Щракнете върху заглавието, за да ви пренасочи към книжарница "Български книжици")

Издателство Арс - Благоевград

Книга с хайку не може да бъде представена - читателят или е в състояние да постигне споделеното от автора изживяване на битието като тоталност, тук и сега, или остава равнодушен и неразбиращ. Разбира се, има и измерение на говоренето за хайку, достъпно само за изключително тесен кръг наистина посветени. Но него ще оставим именно на тях.

Но за тази книга е важно да се каже нещо. Много важно. Тя не е поредната претенция да се заяви двуезично присъствие, защото името на Мая Любенова отдавна не е непознато именно в света на англоезичното хайку. Всички хайку в тази книга са писани и публикувани в различни издания най-напред на английски и едва след това са преведени на български. Така че тази книга е възможност. Възможност за българския читател да навлезе в света на англоезичното хайку и да ги преживее на своя език…

Мая Любенова Николова е родена в Пловдив. Завършва английската гимназия в родния си град, а по-късно и “Английска филология” във Великотърновския университет. Работи като преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”- Котел. Пише поезия на български и английски, публикува свободен стих, визуална поезия и хайку в англоезични списания и електронни издания като Frogpond, The World Haiku Review, Shamrock Haiku Journal, Moonset, Haigaonline, Sketchbook- a Journal for Eastern and Western Short Forms, 3Lights Gallery, Gean Tree Press и др. През 2009 г., в априлското издание на Световния хайга конкурс, журито присъжда на Мая Любенова титлата WHA Master Haiga Artist, а през м. май нейно хайку печели първа награда на Втория национален хайку конкурс.

Валентин Дишев, управител и главен редактор на "Издателство "АРС", Благоевград

48.

hot summer noon
a grasshopper jumps
off his shadow

горещо пладне
скакалец отскача
от сянката си



52.

rained in …
taking the next picture
of a faded rose

вали, вали …
поредна фотография
на розата във ваза


56.

drought …
a family of mice
in the umbrella

суша …
котило мишлета
в чадъра